Bozkurt NET{ Bozkurt NET
  Tıklayın kayıtlı kullanıcı olun
Ana sayfa ::Hasabınız :: Forumlar :: Makaleler :: İndir :: İletişim :: KURALLAR
alt1 alt1 alt1
alt1 alt1
alt1
Atatürk
Başbug
Atsız´ın Mektupları
Bozkurt
Tarihte Türkler
Osmanlı Sultanları
3 Mayis
Türk İslam Ülküsü
Ülkücü Hareket
İslam
Türk Büyükleri
12 Eylül
Dokuz Işık
Kızıl Elma
Doğu Türkistan
Türk Dünyası
Şiirler ve Marşlar
Ülkücü Şehitler
Ülkücüye Mektuplar
Sorular ve Cevaplar
Komünizm
Videolar
Müzikler
Postakartı

alt1 alt1
alt1
 Haber :
 Haber Ekle
 Haber Arşivi
 Arama
 Konular
 Baskıya hazırla
 Üyeler :
 Hesabınız
 Günlük
 Üye Listesi
 Özel İletiler
 ICQ Servisi
 Servisler :
 Kur'an-ı Kerim Meali
 Resim Galerisi
 E-Kart
 Dosyalar
 Müzikli Postakartı
 Cep Melodileri
 İletişim :
 Forumlar
 Bozkurtlar 100
 Bize Ulaşın
 Bizi Önerin
 Dökümantasyon :
 Makaleler
 Fikir ve Tarih Dünyası
 Kısa Nükteler
 Şairler ve Şiirler
 İzlenimler
 Ansiklopedi
 Dosyalar
 Dosya Ekle
 Popüler
 İlk 10
 Bağlantılar

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1
AB'YE HAYIR

alt1 alt1
alt1
Makaleler
·Meluncanlar ve Biz
·Türk Tarihi ve Türk Adı
·Amerikan Genç Hristiyanlar Cemiyeti (Y.M.C.A.) ve Amerikan Kolejleri
·SEVR YASALARI MECLİS’TEN GEÇİRİLEREK TÜRKİYE YENİ BİR KURTULUŞ SAVAŞINA BAŞLAMAK MECBURİYETİNDE BIRAKILDI!
·ABD, Alenî Bir Düşman Haline Gelmiştir!
·Dedelerimiz Oğuzlar Çıkmış Yola Aral Kıyısından
·Avrupa Birliğine neden hayır.. Jeopolitik Yaklaşım
·Noel Üzerine
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -1-
·Siyasi Konjonktürde Irak Türkmenleri
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -2-
·Kıbrıs'ın Türkiyesiz AB üyeliği mümkün mü?
·Avrupa Birliği ve Kıbrıs Konusu
·Internet mi, İnternet mi?
·DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK (Gaspıralı ve Türkistan)
·İSMAİL GASPIRALI'NIN FİKİRLERİ
·Türkler ve İslamiyet
·Alparslan Türkeş'in Din Anlayışı ve İslama Bakışı
·Gök Tanrı
·Şamanizm Meselesi
·Ruhban Okulu neden açılmamalı?
·Ruhban Okulu
·Çanakkale Savaşları
·Türk Kültüründe Nevruz ve Milli Birlik-Beraberlik
· Sovyetler Birliği’nin Çöküşü ve Yeni Rusya Çeçen Mücadelesi
·Türkçenin Anadil Olarak Dünyadaki Yeri
·Masonların Kirli İşleri
·Gümrük birliği mi; sömürge antlaşması mı?
·17 Ağustos 1999 Depremi ve gizlenen gerçekler

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1
Bozkurt NET :: Başlığı Görüntüle - Turkiye'deki Turkmen Buyugu Ihsan Dogramaci
  Link 1Ana sayfa | Link 2
Arama       

Bozkurt NET
Bozkurtların Yuvası

Forumlar Gruplar Gruplar Hesap Aç Oturum Aç  

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar İleti
kerkuk_turk
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İletiler: 855

İletiTarih: Cum Tem 15, 2005 4:17 am    ileti konusu: Turkiye'deki Turkmen Buyugu Ihsan Dogramaci Alıntıyla Cevap Gönder

DOĞRAMACI’ 90. YAŞ GÜNÜNÜ KUTLADI

“Türkmen Siyasi Tutuklular ve Şehit Aileleri
Derneğinden  DOĞRAMACI’ ya ONUR PLAKETİ”

Şemsettin KÜZECİ

Bilkent Üniversitesi’nin  kurucusu ve Uluslararası Çocuk  Merkezi Başkanı Profesör İhsan DOĞRAMACI’ doğumunun 90. Yaş gününü kendine yakışır bir törenle kutladı. Bilkent Konser Salonunda,  Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali DOĞRAMACI ile Uluslararası Çocuk Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Münevver BERATAN’ ın hazırladıkları programa T.C. Başbakan Yardımcı ve Dışişleri Bakanı Abdullah GÜL ve Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL’ ün katılımıyla gerçekleşen Tören muhteşem bir organizasyonla yapıldı.

Tören; Bilkent üniversitesi Rektörü Profesör Ali DOĞRAMACI’ nın  açış konuşmasıyla start aldı.Daha sonra Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah GÜL konuştu.: “ Sayın DOĞRAMACI hakkında neler söylersek azdır. Doğramacı Dünya çapında bir tanınmış bilim adamıdır. Bilimin her dalında hizmetler sunmuştur. Kurmuş olduğu üniversiteler ve hizmet kuruluşları  dünya insanlığına özellikle de Türkiye’ye büyük hizmetler vermiştir. Biz hükümet olarak DOĞRAMACI’ yı içtene kutlar, Türkiye’nin dünyaya açılan bir penceresi olan Bilkent Üniversitesin de başarılar dileriz”

Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL; “ Sayın DOĞRAMACI, Eğitim ve sağlık konuları dışında Sayın DOĞRAMACI’ nın bir çok alanda hizmetleri  ardır. O bir defa Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanlığını, Başbakanlığını ve Dışişleri Bakanlığını kabul etmeyen bir kişidir. Özal’ın Başbakan olduğu dönemde kendisine sunulan son teklifte: <benim daha yapacak çok işlerim vardır işlerim tamamlamadan hiçbir siyasi görevi kabul edemem> dedi. İşte bu görevleri reddeden DOĞRAMACI  bugün  yapmış olduğu işleriyle hem Türkiye’mize hem dünya eğitimine büyük katkısı olmuştur.”

Program çerçevesinde; Prof. Noboru Kobayashi, Doğramacıya Dr. Natito Ödülünü sundu.ardından Azerbaycan Cumhur başkanı İlham ALİYEV’ in mesajını Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Mehmet Neveruzoğlu takdim etti. Programın ilk yarısının sonunda Bilkent Senfonu Orkstrası muhteşem bir konser verdi.Şef. Howard GRİFFITH, Piyanist: Muhiddin DÜRRÜOĞLU, Kemen: Graf MOURJA ve viyolonsel: Mariye HAFFYNCK’ in sundukları“L.van Beethoven Do majör’ün üçlü konçerto Op.56”konseriyle bütün katılımcıları adeta büyülediler.

Sayın Doğramacı, konuşmacılara teşekkür ettikten sonra tek bir atasözüyle “ Yürekler dolunca, dil lal olurmuş” demişler bende ne diyeceğimi bilemiyorum. Daha sonra bir ara verildi ardından 30 ülkeden gelen çok değerli bilim adamları ve Üniversite rektör ve temsilcileri Sayın DOĞRAMACI, hakkında çeşitli bilimsel konuşmalar yaptılar. Ve ülkelerinin Ödüllerini Türkmenlerin Onuru ve Gururu olan Sayın Doğramacı’ya sundular.

Bendeniz Irak Türkmenleri Siyasi Tutukluları ve Şehit  Aileleri Derneği adına Irak’ı temsilen bu şerefe nail oldum. Kendisine Derneğin Ödülünü ve dernek üyelerinin şükranlarını sundum. Ayrıca, Gecede Azerbaycan’dan çok değerli bilim adamları (Prof. Dr. Elçin İSKENDERZADE ve Prof. Dr. Kamil Veli NERİMAN)Doğramacı’ ya çeşitli ödüller takdim ettiler.

İhsan Doğramacı ile sohbet
Taha Akyol

ANKARA'DA İhsan Doğramacı'yı ziyaret ettim. 90 yaşını aşmış bir delikanlı... Bana hemen yirmi sene öncesini hatırlattı:
- Yirmi sene önce Yankı dergisinde çalışıyordunuz. Size Kerkük'ten Hacettepe'ye mücadelemi anlatacaktım. İkimizin de vakti olmadı.
Belki birkaç cildi tutacak bu çalışmayı yapamadık ama Doğramacı hakkında yazılmış çok sayıda Türkçe ve İngilizce kitapta, Kerkük'ten şimdi Bilkent'e uzanan bu olağanüstü verimli ve mücadeleli hayat hakkında çok şey okumak mümkün.
Doğramacı, bilim tarihimizde çok önemli bir isim. Hem dünyaca saygın bilim adamı olduğu için, hem Türkiye'ye Hacettepe ve Bilkent gibi çok başarılı iki üniversiteyi kazandırdığı için.
Eleştirilecek yönleri yok mu? Herkesin eleştirilecek yönü vardır. Ama Türkiye'ye böyle iki üniversite kazandırmış kaç kişimiz var?
* * *
BİLKENT'İ konuşurken, Doğramacı bir hukuk mücadelesini hatırlattı.
Anayasa'nın 130. maddesi "vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları..." deyimini kullanıyor.
Meclis'ten geçen kanun ise "Bilkent Üniversitesi" diyor. Ve zamanın ana muhalefet lideri Erdal İnönü ve arkadaşları iptal davası açıyorlar.
Anayasa Mahkemesi'nin kararı:
"Bilkent, 'üniversite' sıfatını kullanamaz! Ancak 'Bilkent Yükseköğretim Kurumu' denilebilir!.."
Anayasa Profesörü Ergun Özbudun, "Mahkeme kararı geriye yürümez" diye teknik bir savunma ile zaman kazanıyor. Ardından "Koç Üniversitesi" gibi diğer vakıf üniversitelerine ilişkin kanunlar çıkıyor ve herkes vakıf üniversitelerine alışıyor.
Bugün son derece başarılı vakıf üniversitelerimiz var.
Sayın İnönü'nün de artık eskisi gibi düşündüğünü sanmıyorum.
Bugün ne kimse öyle bir dava açar, ne de Anayasa Mahkemesi artık öyle bir karar verir!
Bu olay, bizde devletçiliğin ve resmi ideolojinin hukuk kültürümüze nasıl işlediğinin pek çok örneklerinden biridir. Yargı bizde bu yönde eskiden beri 'politize'dir!
Bugün hayretle karşıladığımız birçok eski karar, zamanında gelişmemizi zorlaştırmıştı.
* * *
SOHBETİMİZDE Doğramacı, girişimlerinin nasıl zorluklarla karşılaştığını anlattı; boğucu formaliteler, dar kafalı engellemeler, bilgisizlikten, dünyadan habersizlikten kaynaklanan reddiyeler, hasetler...
Anlatırken gözleri yaşardı:
- Hacettepe olmasa mıydı? Bilkent olmasa mıydı?! Neler çektim, nelerle mücadele ettim, bilemezsiniz!
Yutkundu, devam etti:
- Almanya İkinci Dünya Savaşı'nda yerle bir edildi; sonra kendisini yere serenlere parmak ısırtan bir mucizeyi başardı. Neden biliyor musunuz? Hitler'in bütün tahribatına rağmen, Almanya'yı tekrar ayağa kaldıracak birinci sınıf kadro hâlâ vardı da ondan...
Ve doksan yaşındaki delikanlı hayat felsefesini özetledi:
- Ben ömrümü Türkiye'de birinci sınıf kadro yetiştirmeye adadım. Gençliğimde, yurtdışındayken, Türkiye'den bir Afrika ülkesi gibi 'az gelişmiş ülke' diye bahsedilmesi beni kahrederdi. Ben milliyetçiyim ve benim milliyetçiliğim budur. Türkiye'nin dünya standartlarına ulaşması için gereken insanı yetiştirmek...
Sonra YÖK'ü konuştuk, genelde üniversite sistemimizin neden yeterince başarılı olamadığını konuştuk... Hacettepe ve Bilkent'in başarısındaki sırrı da anlattı.
Hem hüzünlüydü, hem ümitli...
Doğramacı'yla mutlaka bir TV mülakatı yapacağım.
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizisilemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız