Bozkurt NET{ Bozkurt NET
  Tıklayın kayıtlı kullanıcı olun
Ana sayfa ::Hasabınız :: Forumlar :: Makaleler :: İndir :: İletişim :: KURALLAR
alt1 alt1 alt1
alt1 alt1
alt1
Atatürk
Başbug
Atsız´ın Mektupları
Bozkurt
Tarihte Türkler
Osmanlı Sultanları
3 Mayis
Türk İslam Ülküsü
Ülkücü Hareket
İslam
Türk Büyükleri
12 Eylül
Dokuz Işık
Kızıl Elma
Doğu Türkistan
Türk Dünyası
Şiirler ve Marşlar
Ülkücü Şehitler
Ülkücüye Mektuplar
Sorular ve Cevaplar
Komünizm
Videolar
Müzikler
Postakartı

alt1 alt1
alt1
 Haber :
 Haber Ekle
 Haber Arşivi
 Arama
 Konular
 Baskıya hazırla
 Üyeler :
 Hesabınız
 Günlük
 Üye Listesi
 Özel İletiler
 ICQ Servisi
 Servisler :
 Kur'an-ı Kerim Meali
 Resim Galerisi
 E-Kart
 Dosyalar
 Müzikli Postakartı
 Cep Melodileri
 İletişim :
 Forumlar
 Bozkurtlar 100
 Bize Ulaşın
 Bizi Önerin
 Dökümantasyon :
 Makaleler
 Fikir ve Tarih Dünyası
 Kısa Nükteler
 Şairler ve Şiirler
 İzlenimler
 Ansiklopedi
 Dosyalar
 Dosya Ekle
 Popüler
 İlk 10
 Bağlantılar
 

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1
AB'YE HAYIR

alt1 alt1
alt1
Makaleler
·Meluncanlar ve Biz
·Türk Tarihi ve Türk Adı
·Amerikan Genç Hristiyanlar Cemiyeti (Y.M.C.A.) ve Amerikan Kolejleri
·SEVR YASALARI MECLİS’TEN GEÇİRİLEREK TÜRKİYE YENİ BİR KURTULUŞ SAVAŞINA BAŞLAMAK MECBURİYETİNDE BIRAKILDI!
·ABD, Alenî Bir Düşman Haline Gelmiştir!
·Dedelerimiz Oğuzlar Çıkmış Yola Aral Kıyısından
·Avrupa Birliğine neden hayır.. Jeopolitik Yaklaşım
·Noel Üzerine
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -1-
·Siyasi Konjonktürde Irak Türkmenleri
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -2-
·Kıbrıs'ın Türkiyesiz AB üyeliği mümkün mü?
·Avrupa Birliği ve Kıbrıs Konusu
·Internet mi, İnternet mi?
·DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK (Gaspıralı ve Türkistan)
·İSMAİL GASPIRALI'NIN FİKİRLERİ
·Türkler ve İslamiyet
·Alparslan Türkeş'in Din Anlayışı ve İslama Bakışı
·Gök Tanrı
·Şamanizm Meselesi
·Ruhban Okulu neden açılmamalı?
·Ruhban Okulu
·Çanakkale Savaşları
·Türk Kültüründe Nevruz ve Milli Birlik-Beraberlik
· Sovyetler Birliği’nin Çöküşü ve Yeni Rusya Çeçen Mücadelesi
·Türkçenin Anadil Olarak Dünyadaki Yeri
·Masonların Kirli İşleri
·Gümrük birliği mi; sömürge antlaşması mı?
·17 Ağustos 1999 Depremi ve gizlenen gerçekler

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1
Bozkurt NET :: Başlığı Görüntüle - Türkmen Eğitim Kurultayı Sonuç Bildirisi
  Link 1Ana sayfa | Link 2
Arama       


Bozkurt NET
Bozkurtların Yuvası
 

Forumlar Gruplar Gruplar Hesap Aç Oturum Aç  

  

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar İleti
kerkuk_turk
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye



Kayıt: Aug 06, 2004
İletiler: 855

İletiTarih: Per Eyl 14, 2006 5:59 am    ileti konusu: Türkmen Eğitim Kurultayı Sonuç Bildirisi Alıntıyla Cevap Gönder

Türkmen Eğitim Kurultayı Sonuç Bildirisi



Bir milletin millet olmasında dil en önemli unsurdur. Bir dile önem vermek ve canlı tutmak milletin bekası ve devamı demektir. Irak topraklarında yaşamaya başladığı günden beri Türkmen halkı, Mezopotamya medeniyetini,tarihini ve kültürünü zenginleştirmiş, ülkeye binlerce siyaset, fikir, bilim adamı ve büyük liderler kazandırmayı başarmıştır. Türkçe’miz yaklaşık 500 yıl devletin resmi dili olmuş, bu süreç geçtiğimiz yüzyılın otuzlu yıllarına kadar devam etmiştir.

Irak devletinin kurulmasının ardından iktidara gelen yönetimler, bilim, edebiyat ve kültür dili Türkçe’yi hayatın tüm alanlarından maksatlı olarak ortadan kaldırmaya çalışmışlardır. Ancak medeni ve canlı bir millet olan Türkmen halkı diline, kültürüne ve zengin mirasına sımsıkı bağlı kalarak tüm bu komploları başarısızlığa uğratmıştır. Bunda annelerin, babaların ve edebiyatçıların meydana getirdikleri eserleriyle büyük rolü olmuştur. Aynı zamanda güzel dilimizin korunmasında Türkmen Ocağı mücadelecilerinin de rolü olmuştur.

Devrik rejim, öncü mücadelecilerimizin baskısıyla 24.1.1970’te kültürel haklarımızı vermek zorunda kalmıştır. Bunun üzerine Türkmeneli’nin birçok bölgesinde ve başkent Bağdat’ta yüzlerce okul açılmıştır. Anadille eğitime susan halkımızın okullarımıza gösterdiği ilgiden korkan hükümet, Türkmen okullarını kapatmıştır.

İkinci körfez savaşını müteakip Irak’ın kuzeyinde tesis edilen Güvenli Bölgede oluşan objektif şartları değerlendiren bölge halkları, siyasi, kültürel ve sosyal faaliyete hız vermişlerdir. Bu süreçten yararlanan Türkmen siyasi partileri okullar açmıştır. O dönemde bölgedeki ortak yönetimin kararıyla 17.12.1993’te Erbil’de Türkmen Doğuş İlkokulu, Kifri’de ise Karaoğlan İlkokulu açılarak eğitime başlamıştır. Yeni Türkçe ile eğitime başlayan Türkmen okullarının öğrenci mevcudu her geçen gün daha da artmıştır. Büyük başarılar kaydeden okullarımız, bakanlık sınavlarında mezunlar vererek ülkenin değişik üniversitelerine talebe gönderebilmiştir.

Eski rejimin devrilmesinin ardından eğitim faaliyetleri büyük bir hız kazanarak Türkmeneli bölgesi ve Irak çapında yüzlerce okul eğitime başlamıştır. Bu okullarda bugün onbinlerce öğrenci eğitim görmektedir.

Geçen üç yıl sürecinin ve Türkmen eğitim ve öğretim sektörünün yol açtığı şartlar, geniş bir Türkmen eğitim kurultayının organize edilmesini gerektirmiştir.

Kurultayda, geçen dönemin olumlu taraflarının daha da iyileştirilmesi ve olumsuz taraflarının giderilmesi değerlendirilerek önlemler alınmıştır. Kurultayda tüm Türkmen grup ve fikir akımlarının kucaklanması, yeni harfleriyle Türkçe eğitim sürecine inanmış eğitim ve öğretimle ilgilenen uzmanların, sivil örgüt ve değişik fikir, mezhep ve siyasi çizgili Türkmen parti ve hareket temsilcilerinin katılmasını sağlamak amacıyla yeni bir çalışma mekanizması oluşturulmuştur.

Bu konu, Türkmen Meclisi’nde detayıyla tartışılarak ITC Yürütme Kurulu ile gerçekleşen uyumlu çalışma neticesinde kurultay hazırlık süreci başlamıştır.

İl temsilcileri, müfettiş, eğitimci ve uzmanların yanı sıra değişik siyasi ve mezhebi görüşlü Türkmen parti ve hareketteki eğitimle ilgilenenler Kurultay Divanı’na çok sayıda raporlar sunmuşlardır. Sunulan raporların teferruatıyla tartışıldıktan sonra komisyonlar kurulmuştur. Aşağıda adı geçen komisyonlar, onaylanmak üzere raporları değerlendirdikten sonra kurultaya sunmuş, uygulanması için uygun mekanizmalar oluşturmuştur.

(İçtüzük ve Türkmen okul şeması komisyonu, müfredat ve kitap komisyonu, eğitim araç gereç komisyonu, eğitim enformasyon komisyonu, okul faaliyetleri komisyonu, spor faaliyetleri komisyonu, eğitim ve yetiştirme komisyonu, istatistik planlama ve proje komisyonu, denetleme komisyonu).

Yapılan tartışma ve incelemelerin ardından raporlar Divan’a sunularak delegeler tarafından onaylanmıştır.

26/8/2006’da başlayan ve onuncu oturumu 30/8/2006’da sona eren kurultay delegeleri bu büyük başarı için halkımızı tebrik eder, aşağıdaki karar ve ilkelere bağlı kalacaklarını teyit etmektedirler:

1-Delegeler, 35 asli ve 5 yedek üyeden oluşan, kontrol ve istişare yetkisi olan Türkmen Eğitim Şurası’nı seçmişlerdir. Kurultay, tüm üyesiyle Kurultay Divan Başkanlığı’na, Eğitim Şurası’nın ilk oturumunu gerçekleştireceği 1/12/2006 tarihine kadar, kabul edilmiş olan karar ve tavsiyeleri idare ve takip yetkisi vermiştir.

2- Kurultayın eğitim ve öğretim alanında uzmanların ve değişik görüş ve mezhepte Türkmen temsilcilerin katılımıyla gerçekleştiğinden hareketle burada kabul edilmiş olan kararlar halkımızın istek ve iradesini ifade etmektedir.

3-Anayasa’nın da Türkmence eğitim ve öğretimini yasal bulduğu için Türkmen halkının istediği eğitim metot ve şeklini seçme hakkına sahiptir. Buradan hareketle delegeler, en uygun eğitim şeklinin yeni harfleriyle Türkçe olmasını kabul etmiş, buna göre Türkmence eğitimi Arapça ve din eğitimi yanında yeni harfleriyle Türkçe olacaktır. Bazı bölgelerde ise yetişmiş kadrolar hazır olmasına ve Türkmence eğitimine geçiş için uygun şartlar oluşmasına kadar kısa vadeli kısmi Türkmence eğitim uygulaması geçerli olacaktır.

4-Eğitim Bakanlığı bünyesinde müdürlük ve şube sorumluluklarıya Türkmen Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün ihdasine çalışılması, eğitim sürecinin ilerlemesi için Eğitim Bakanlığı’nın ve eğitim ve öğretimle ilgilenen kurumların imkanlarından yararlanması için uygun mekanizmaların oluşturulması, Türkmen eğitimi konusunda karar almak söz konusuysa 1993’te Erbil, Süleymaniye, Kifri’de ilk başlayan sonradan rejimin devrilmesinin ardından aynı ruh ve çizgiyle Kerkük, Telafer, Musul, Tuz, Bayat köyleri, Diyala ve başkent Bağdat’ta devam eden Türkmen okullarının başarılı sürecinin göz önünde bulundurulması kararlaştırılmıştır

(وقل اعملوا فسيرى الله عملكم ورسوله والمؤمنون )

Kenan Şakir Üzeyirağalı

Türkmen Eğitim Kurultayı Divan Başkanı
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

  


 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizisilemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB

alt1
1998-2007 Bozkurt NET
alt1
1998-2010 BOZKURT NET
--------------------------------------
Web sitemiz PHP-Nuke (© 2003) kodlarına sahiptir. PHP-Nuke GNU/GPL lisansı altında dağıtılan ücretsiz yazılımdır.
alt1