TÜRKMENLERİN HAYAL KIRIKLIĞI / Hasan Cemal
Tarih: 14.05.2003 Saat: 00:00
Konu: Basın-Yazarlar


Kürtlerin nüfus dengesini lehine çevirmesinden endişe duyan Türkmenler, yaklaşan Belediye ve Valilik seçimleri için tedirgin. Kerkük'ü fiilen Kürtler yönetiyor, ağırlık ise Talabani'de.

Türkmen’in sözü kulağımda:
"Ne demiş bugünkü Mesud Barzani’nin babası, Molla Mustafa Barzani? Kerkük, Kürtlerin yüreği mi demiş? İyi güzel. O zaman biz Türkmenlerin de kanıdır Kerkük, kanı..."

Böylesine gergin mi?

Bir pencereden bakınca öyle. Kerkük’teki Kürt - Türkmen ilişkileri gergin. Ama iki tarafta da makul bir üslupla konuşanlar var. Fakat iki taraf da birbirlerine güvenmiyor. Kuşku duymak bakımından Türkmenlerin gerekçeleri daha çok ve bazı örnekler de daha inandırıcı.

Türkmenler şuna inanıyor:

Sırtını Amerika’ya dayayan Kürtler, Türkmenleri yönetimden tasfiye edecekler ve Kerkük’ün nüfus yapısını lehlerine çevirip belediye ve valilik seçimlerini kazanacaklar.

Bir Türkmen dedi ki:

"Dünya Kupası’ndaki Türkiye - Brezilya maçında Türkmenlerle Kürtler arasında büyük kavga çıkıyordu. Brezilya’nın forması sarı ve yeşil ya, Kürtler bizi değil Brezilya’yı tuttular bu yüzden. Az daha kıyamet kopuyordu."

Türkmen Cephesi’nde sohbet ediyoruz. Dert çok. Ancak herkes konuşmaya büyük hayal kırıklığı ile başlıyor:

"Türk askerini bekledik, gelmedi."Bu düş kırıklığı ve hükümete yönelik eleştiri adım başı. Biri şöyle dedi:

"Niye Türk askeri gelmedi? Halk bunu çok bekledi. Tezkere geçse, gelirdi diye düşündü. Türkmenler genel olarak ‘Türkiye çok pasif kalıyor’ havasında. Saddam askeri gitti, Türk askeri gelmedi! Musul’daki hava da böyle. Ankara’dan maddi ve manevi yeterli destek gelmiyor. Suyun başında Kürtler oturuyor. Kaybetmeyelim Kerkük’ü de..."

Bugün Kerkük’te üç vali var. Birini Celal Talabani, birini Mesud Barzani, birini de Araplar oturtmuş valilik koltuğuna. Yönetimin birçok kademesinde ağırlığın daha çok Talabani’den yana olduğu belirtiliyor.

Fakat Kerkük’te her şeye karar veren büyük patron Amerika. Irak Türkmen Cephesi’nden biri şöyle dedi:

"Amerikalılar biz şimdi hepinize eşit bakıyoruz diyorlar. Bu geçici bir durumdur diyorlar. Yarın seçim yapıldığında herkesin kendi gücü seçim sandığından ortaya çıkacak diyorlar. O zamana kadar sabır tavsiye ediyorlar."

Eğer ertelenmezse, 15 Haziran’da belediye seçimleri var Kerkük’te.


Madem nüfusun çoğunluğunu oluşturuyorlar, o zaman kaygılanmak niye? Bu konuda Türkmenler tedirgin. Kürtlerin, bugün fiilen idareyi ellerinde tuttukları için nüfus ve seçmen yapısını - Amerikalıların da göz yummasıyla - değiştirmesinden korkuyorlar.

Bir Türkmen yetkili şöyle dedi:

"Kerkük’e 60 kilometre mesafede Çemçemal ilçesi var. Burası, Talabani’nin kontrolündeki Süleymaniye’ye bağlı. 100 bin Kürt nüfusu var. Şimdi burayı Kerkük’e bağlamak istiyorlar. Eskiden bu ilçe zaten Kerkük’e bağlıydı diyorlar. Eğer Çemçemal’i bağlamayı başarırlarsa, seçimi kazanırlar. Amerikalılar şimdilik karar vermediler, duruma bakıyorlar. Ama adil, demokratik, silahsız bir seçim olursa, Türkmenler alır seçimleri..."

Şöyle devam ediyor:

"Kürtler, 1991 yağmasında olduğu gibi yine önce nüfus ve tapu dairelerine girdiler, talan ettiler. Bu kez çok hazırlıklı geldiler. Kerkük’e girerken ne yapacaklarını gayet iyi biliyorlardı. Her türlü kimlik, pasaport vesaire çıkartabiliyorlar. Bir de belediyeyi ellerine geçirdiler mi, Türkmenleri sistemli bir biçimde atıp yerlerine Kürtleri koyarlar."

"Bunu kime anlatıyorsun?"

"Tabii ki Türkiye’ye değil, Amerikalılara anlatıyorum."

Şöyle devam ediyor:

"Türkiye’nin kırmızı çizgileri vardı. Türkmenlerin yoğun yaşadığı yerlere, tabii en basta Kerkük’e Kürt peşmergeler girmeyecekti. Ama tezkere geçmedi, kırmızı çizgi de kalmadı. Kürtler bugün Kerkük’ü fiilen yönetiyor. Bizi özellikle son bir ayda çok yalnız bıraktı. Ama olsun, yine bizim devletimiz, biz onun yanındayız."

Bir başkası söz alıyor:

"Araplar Irak’ta vilayet bazında federasyon istiyor. 18 il var Irak’ta. Talabani’yle Barzani’nin ise bölge bazında federasyon işlerine geliyor. Çünkü onlar bugün için sadece 5 ili ellerinde tutuyorlar: Erbil, Süleymaniye, Dohuk, Akra ve Diana..."

Yeni kimliğini gösteriyor. Vilayet binasına girmek ve çalışmak için çıkarılmış. Üstünde kocaman, renkli bir Amerikan bayrağı...

Biri, Kerkük civarında iki tane toplu mezar ortaya çıkarıldığını, birinden 47, ötekinden 25 ceset bulunduğunu, hepsinin Türkmenlere ait olduğunu, bu toplu kırımın Baasçılar tarafından yapıldığını anlatıyor. Milliyet - Hasan Cemal






Bu haberin geldigi yer: Bozkurt NET
http://www.ulkuocagi.net

Bu haber icin adres:
http://www.ulkuocagi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=986